6mm pe google plus

6mm pe facebook

spacer

 

 

 

 

6mm 6mm
 
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
publicatie de airsoft + milsim + larp
airsoft
  - replici airsoft
  - mine, grenade, lansatoare
  - consumabile
  - accesorii replici
  - piese de schimb
  - dispozitive optice
  - echipament tactic
  - protectii
  - echipament comunicatie
  - atelier
  - tactica & strategie
  - comunitatea airsoft
  - evenimente airsoft
  - galerie foto-video
6mm, airsoft, milsim

 

p u b l i c i t a t e +

6mm, airsoft, milsim Echipament Tactic 6mm, airsoft, milsim
6mm - Airsoft and Milsim 6mm - Airsoft and Milsim

Evaluare: Lanterna tactica Fenix TA20

material realizat de
Ruairi

Introducere

Fenixlights au intrat pe piata producatorilor de lanterne in 2001, scotand pana in prezent peste 25 modele de lanterne. Reprezentantul pentru Romania al produselor Fenix este airsoft.ro

airsoft, fenix, lanterna, tactica

Unele modele sunt folosite pe scara larga de fortele de politie. De exemplu TK11 este folosit de Politia Militara din China in Yunlan, provincia Guangxi,   TK11 R2 este folosita de Politia Federala Braziliana, Politia Militara si Politia Civila. TK10 este folosita de Politia Rutiera din SUA, California si de asemenea si de catre Politia Olandeza. L1T,L2T sunt folosite de Politia Civila din Vietnam. Lanternele sunt facute pentru politie si armata tinand cont de nevoile si standardele acestora.

Modelul TA20, propus pentru evaluare, prezinta rezistenta crescuta la socuri, o putere de maxim 225 de Lumeni si patru moduri de operare: lumina slaba, medie, puternica si strobe (adica o succesiune rapida de blitzuri-acest mod folosit special pentru dezorientarea inamicului). Designul si caracteristicile ei tehnice o fac ideala pentru pasionatii de airsoft si personalul militar, atat montata pe arma cat si tinuta in mana.

TA vine de la TActical iar 20 arata ca lanterna foloseste 2 baterii.

Caracteristici tehnice

 • Cree XR-E (Q5) LED cu o durata de viata de 50,000 ore
 • 4 moduri de iluminare: Scazut (4 Lumeni, 170 ore); Mediu (50 Lumeni, 12 ore); Puternic (225 Lumeni, 1.5 Ore); Strobe (230 Lumeni, 3 Ore)
 • Textura elementului reflector, propaga fascicolul luminos la cca. 200 m
 • Circuitul permite alimentarea constanta, nu are fluctuatii ale luminii
 • Foloseste trei baterii cu Litiu de 3V tip CR123A Powered by two 3V CR123A lithium batteries
 • 168 mm (Lungime) x 25.4 mm (Diametru) x 35mm (Capatul)
 • Greutate 175 g (fara baterii)
 • Prezinta o protectie la inversarea polaritatii
 • Realizata din dur-aluminiu de aviatie
 • Finisaj anti-abraziv Premium Type III, puternic anodizat, impiedica alunecarea din mana
 • Rezistenta la apa conform standardului IPX-8
 • Lentila foarte clara, dura, tratata anti reflexie
 • Intrerupator cu functie pornit temporara (adica sta aprinsa doar cat tii degetul pe intrerupator)
 • Corpul lanternei proiectat special impotriva rostogolirii si alunecarii
 • Accesorii incluse: snur de incheietura, o agatatoare metalica, doua garnituri de cauciuc si un cap de cauciuc pentru intrerupator (de rezerva).

Impresie generala

Aceasta lanterna este comercializata de airsoft.ro, unic distribuitor in Romania a lanternelor si produselor Fenix. O puteti achizitiona de aici , la pretul de 267,75 RON.

Lanterna este ambalata intr-o cutie de culoare neagra, cu portocaliu culorile specifice cutiilor Fenix. Toate informatiile importante sunt specificate pe ambalajul cutiei.

Lanterna este vizibila printr-o fereastra de plastic din cartonul cutiei, vine impreuna cu cateva accesorii:

 • manualul de utilizare.
 • garantia pentru lanterna, valabila 2 ani.
 • doua garnituri o-ring de cauciuc de rezerva.
 • un cap de cauciuc de rezerva pentru intrerupator.
 • un snur pentru incheietura, destul de mic si nereglabil.
 • o agatatoare care vine montata pe lanterna, poate fi detasata

Designul lanternei este asemanator cu cel al “fratelui mai mare” TA30, cel cu care suntem obisnuiti, de sabie Jedi. Inelul care regleaza intensitatea luminii, se misca destul de greu si face un click atunci cand se potriveste in pozitie.

Din pura curiozitate am masurat si cantarit lanterna, specifiicatiile scrise de Fenix pe ambalaj, sunt cele corecte. E un punct in plus pentyru fabricant. Este solida, bine inchegata, se aseaza bine in mana.

Prinderea in mana este excelenta chiar si in conditiile in care e folosita cu manusi tactice sau in medu umed. Greutatea este ideala si punctul de echilibru este situat inspre capatul frontal al lanternei. Este mai mica in lungime decat TA30, insa diametrul corpului si al capatului sunt identice.

Marcajele Fenix TA20 si numarul serial (in cazul nostru 3HZ8KH00387) sunt vizibile, realizate prin gravare si apoi vopsite cu alb. Pe inelul selector sunt gravate 4 simboluri, pentru fiecare din modurile de operare.

Corpul este construit din 5 elemente: capatul superior cu ledul si inelul selector, corpul (locasul in care cele 2 baterii), agatatoarea metalica detasabila, un inel de prindere detasabila, capatul inferior cu butonul de pornire. Capatul superior nu poate fi detasat de corpul lanternei. Ambele capete superior si inferior, au marginile crenelate, finisate, nu sunt taioase in eventualitatea in care lanterna este tinuta intr-un buzunar. Butonul de pronit oprit merge usor, este protejat de marginile mai inalte ale capatului metalic inferior, poate fi activat cu usurinta cu sau fara manusi.

Agatatoarea este solida si poate fi folosita cu incredere pentu a agata lanterna de echipament, in lipsa unui buzunar adecvat in care sa o purtati. Poate fi detasat prin desurubarea capatului inferior, a inelului de prindere si a celor 2 garnituri o-ring.

Inelul de prindere are 4 colturi, rolul lui este de oferi utilizatorului o prindere mai ferma a lanternei si usureaza scoaterea lanternei dintr-un buzunar.
Snur de incheietura, destul de mic, foarte stramt daca ai o mana mai mare si porti manusi, nereglabil. Poate fi agatat in doua locuri, dupa preferinta utilizatorului, de capatul inferior al lanternei sau de inelul de prindere.
Pachetul contine, de rezerva inca 2 garnituri o-ring si un intrerupator de cauciuc, in rezerva. Acestea sunt putinele piese care pot ceda in timp la aceasta lanterna.

Teste in teren

Fenix TA20 este o lanterna solida si foarte bine construita, alimentata de 2 baterii 3V CR123A, este ideala pentru a fi montata pe arma sau purtata in mana in expeditii sau la vanatoare.

A fost proiectata pentru a fi folosita cu succes in medii salbatice, in conditii meteorologice dure si neprielnice, precum si utilizare militara. Toate testele au aratat ca in conditiile pentru care a fost conceputa, lanterna, isi face treaba de minune. Pe site-ul producatorului, este recomandata ca o lanterna destinata vanatorii, Specially Designed for Hunting.

Este rezistenta la apa si la socuri. Rezistenta la apa este conforma cu standardul IPX-8. Testul producatorului este efectuat in conditii statice. Nu stim ce efecte apar daca lanterna este miscata in apa. In cadrul testelor producatorului, daca lanterna a fost bagata in apa la 1,5 m timp de 30 min aceasta ramane functionala.Atentie! Nu este evaluata pentru scufundari.

Din punct de vedere tactic, lanterna beneficiaza de avantajul celor 4 moduri de operare.

Modurile de operare:

 • scazut 4 lumeni, excelent pentru a citi o harta, produce suficienta lumina pentru o excursie in padure sau ca sa strabati interiorul intunecat al unei cladiri, nu deranjeaza vederea pe timp de noapte

 • mediu 50 lumeni, pentru situatiile unde este necesara mai multa lumina. Din ce am citit pe internet, specialistii recomanda 60 lumeni, ca fiind luminozitatea ideala pentru a orbi temporar un oponent. Nu stiu cat de mult se vede diferenta acestor 10 lumeni, nefiind un specialist.

 • puternic 225 lumeni, creeaza o raza de lumina, alba, clara. Senzatia e ca orice ai face si oricum te-ai misca nu te poti ascunde. Te orbeste temporar instant, vizibilitatea fiind excelenta pana la 200 m

 • strobe 230 lumeni, lumina intermitenta care dezorienteaza si creeaza confuzie, instant devii temporar orb, ca un liliac. ATENTIE! Cercetarile au aratat ca lumina stroboscopica poate fi periculoasa pentru personalele epileptice, asa ca in cazul in care aveti in club si nu numai, persoane cu epilepsie evitati sa folositi pe ele aceasta functie. De asemenea expunerea la aceasta faza pentru mai mult de 30 secunde creaza dezorientare si disconfort.

Selectorul care face posibila schimbarea modurilor de operare este asezat in capatul superior al lanternei, se misca greu dintr-o pozitie in alta si principalul lui dezavantaj este ca nu poate fi miscat cu o singura mana.

Utilizeaza un led XR-E Cree (Q5), un led revolutionar, cu claritate, luminozitate si eficacitate mare. Acest led XR-E, tinde se inlocuiasca multe din traditionalele surse de iluminat, prezente pe modelele mai vechi, fiind mai economic si cu o durata mare de viata.
Capacitatea de focalizare are eficenta ridicata, datorita reflectorului lustruit, arunca raza la peste 200 de metri. Este reglata digital si mentine stralucirea constanta

Diametrul corpului lenternei este de 25 mm. Acest lucru permite montarea pe arma destul de usor prin intermediul inelelor de prindere pentru dispozitive optice cu diametru de 25 mm sau dispozitivelor de prindere pentru lanterna sau laser. Singura conditie este ca diametrul interior al acestora sa nu fie mai mic de 25 mm.

Poate fi prinsa si cu ajutorul unui maner adaptor pentru lanterna OPEK-2, personal eu asa o folosesc pe replica de airsoft.

Acest maner il puteti achizitiona de aici, prin intermediu airsoft.ro la pretul de 238 ron. Mai multe despre acest sistem de prindere, veti putea citi in numarul viitor al revistei 6mm.

In cazul in care doriti sa o folositi montata pe arma, un accesoriu indispensabil este un ansamblu conector. Fenix ofera si un astfel de ansamblu prin intermediu airsoft.ro la pretul de 65,45 ron. Un review pentru pentru ansamblul conector realizat de Fenix poti sa il citesti aici .:

Concluzii

Pro

 • Intrerupator cu functie pornit temporara (adica sta aprinsa doar cat tii degetul pe intrerupator) util in operatiuni urbane cand inaintezi doar cu pistolul,
 • functia strobe care dezorienteaza si creaza indecizie da un avantaj tactic.
 • construita solid, lanterna este totusi usoara (175 gr fara baterii),
 • rezistenta la imersiunea sub apa,
 • designul militar multumeste orice impatimit dupa mil-sim,
 • folosita de politie si armata, este produsa pentru a fi utilizata de politie si armata, cu toate standardele ce deriva de aici,
 • se potriveste bine in mana si nu aluneca, chiar in conditii de umezeala
 •  bine echilibrata
 • agatatoare metalica ii permite purtarea ,agatata de echipament, o solutie temporara data de fabricant pana la achizitionarea unei huse
 • inelul de prindere, cu rolul de a oferi utilizatorului o prindere mai ferma a lanternei
 • partile de rezerva din cauciuc care vin in pachet, 2 inele o-ring si un intrerupator de cauciuc,
 • se poate usor monta pe arma cu ajutorul inelelor de prindere pentru dispozitive optice cu diametru de 25 mm sau dispozitivelor de prindere pentru lanterna sau laser.
 • cele 4 faze: Scazut (4 Lumeni, 170 ore); Mediu (50 Lumeni, 12 ore); Puternic (225 Lumeni, 1.5 Ore); Strobe (230 Lumeni, 3 Ore), satisfac nevoile tale indiferent de natura evenimentului la care participi sau a locului unde ai nevoie de o lanterna buna.

Contra

 • functia strobe poate favoriza crize la persoane epileptice.
 • bateriile tip CR123A sunt destul de greu de gasit (cel putin in cazul in care participi la un eveniment si nu ai un oras prin apropiere decat sate) si costisitoare din punct de vedere al pretului. O solutie mai ieftina pe termen lung este achizitionarea de acumulatori tip CR123A.
 • consum mare pe functia puternic. In 1,5 ore bateriile de 30-90 ron se duc.
 • selectorul care schimba modurile de operare este asezat in capatul superior al lanternei, nu poate fi miscat cu o singura mana
 • snurul de prindere, de diametru mic, nereglabil
airsoft, milsim, larp Pentru a te asigura ca nu vei pierde nici un numar din 6mm te invitam sa te abonezi aici .:
airsoft, milsim, larp airsoft, milsim, larp

print page

 

Copyright © 2009 - 6mm. Toate drepturile sunt rezervate

 
6 mm, airsoft, competitie, sport, milsim, tacsim, review, evaluare, bb  
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
 
publicitate, magazin, airsoft
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
spacer
spacer
spacer
Deja Vu
designed by
+ parteneri
+
 
magazinpacpac, ghost gear, airsoft, magazin
parteneri parteneri
 
+ +
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
6mm - Prima Publicatie de Airsoft, Milsim & LARPdin Romania I Copyright © 2009 / 2012 - 6mm. Toate drepturile sunt rezervate