6mm pe google plus

6mm pe facebook

spacer

 

 

 

 

6mm 6mm
 
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
publicatie de airsoft + milsim + larp
airsoft
  - replici airsoft
  - mine, grenade, lansatoare
  - consumabile
  - accesorii replici
  - piese de schimb
  - dispozitive optice
  - echipament tactic
  - protectii
  - echipament comunicatie
  - atelier
  - tactica & strategie
  - comunitatea airsoft
  - evenimente airsoft
  - galerie foto-video
6mm, airsoft, milsim

 

p u b l i c i t a t e +

6mm, airsoft, milsim Echipament Tactic 6mm, airsoft, milsim
6mm - Airsoft and Milsim 6mm - Airsoft and Milsim

Ghid: Echipamentul Militar Rusesc

material realizat de
Shtorm

Ca în orice alt domeniu, şi în airsoft, după o perioadă de tatonări şi acomodare, anumite preferinţe se cristalizează şi dictează alegerile viitoare. În general, aceste preferinţe tind sa fie centrate în jurul tipului de replică folosit, în special atunci când vine vorba de entuziaştii mil-sim, restul echipamentului fiind realizat astfel încât sa nu creeze o notă puternic discordantă cu aceasta.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Stema Fortelor Armate ale Federatiei Ruse

Cum în general echipamentul din dotarea statelor membre NATO sau a aliaţilor acestora este mai bine cunoscut, acoperirea media asupra evenimentelor de orice natură ce implica participarea acestora fiind mult mai extinsa, vom încerca în următoarele rânduri sa facem un scurt ghid al echipamentului utilizat de catre Forţele Armate ale Federaţiei Ruse (Вооружё́нные Си́лы Росси́йской Федера́ции) precum şi a altor structuri militarizate din cadrul fostei URSS. 

Aceste câteva rânduri se adresează celor care doresc să îşi formeze un echipament veridic al trupelor ruseşti, şi nu unul autentic al anumitor unităţi în mod special sau al unor unităţi dintr-o anumită perioadă. Descrierea va fi centrată pe echipamentul utilizat în mod curent şi va acoperi atât trupele Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, cat şi ale trupelor speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MVD - МВД) sau al Serviciului Federal de Securitate (FSB - ФСБ).

Pentru a înţelege variaţiile prezente la nivelul forţelor armate ruse în ceea ce priveşte tipul de echipament şi dotarea acestora, vom face o scurtă prezentare pe marginea situaţiei din zilele noastre şi trecutul apropiat. Schimbările cu care s-a confruntat Rusia dupa prăbuşirea fostei URSS au fost resimţite în mod puternic şi la nivelul armatei. Lipsa fondurilor a făcut ca, pentru o perioada, echiparea sa varieze atât la nivel calitativ cât şi cantitativ, fondurile existente fiind direcţionate către finanţarea forţelor strategice şi a trupelor speciale prioritare, a operaţiunilor militare importante şi a menţinerii la nivel funcţional a unei armate de dimensiuni considerabile. Ca urmare a efortului permanent de limitare a cheltuielilor, echipamentul şi dotarea în cadrul aceleiaşi unităţi au devenit eterogene. 

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz

Odată cu demarearea procesului de modernizare din ultimii ani şi trecerea treptată la o armată modernă profesională, situaţia a cunoscut o îmbunătatire constantă, standardizarea şi reechiparea trupelor avand loc în mod treptat, de la trupele cu caracter strategic sau prioritar către restul trupelor.

Excepţie de la aceste condiţii făceau trupele speciale (spetsnaz), atât din cadrul armatei cat şi a celorlalte structuri, trupe ce se bucurau de o atenţie deosebită şi o libertate sporită în privinţa alegerii echipamentului. Ca şi atunci, şi în prezent acestea se bucură de liberate în alegerea propriului echipament în funcţie nu numai de misiune ci şi de preferinţele operatorilor ca atare, mergând de la dotarea standard până la echipament comercial sau făcut la cererea şi conform specificaţiilor directe ale membrilor trupelor speciale. Varietatea mare a echipamentului de producţie şi creaţie rusă disponibilă face ca trupele speciale ruse sa nu duca lipsa “uneltei” necesare oricare ar ficondiţiile impuse de misiunea avută în vedere.

Acestea fiind zise, vom trece la prezentarea ca atare a câtorva opţiuni privind armamentul (tinand cont de limitările impuse de replicile airsoft disponibile la acest moment), ţinutei de lupta, vestelor tactice şi de asalt, caştilor sau încalţamintei disponibile pentru închegarea unui echipament rusesc veridic dacă nu autentic. Ţinuta de luptă

Opţiunile aici sunt extrem de variate, iar în funcţie de ramura forţelor armate pe care va decideţi sa o imitaţi se poate merge de la echipamentul standard al forţelor armate până la o varietate mare de croieli şi tipuri de camuflaj disponibile comercial.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Membrii ai infanteriei navale în camuflaj Flora

Dotarea standard a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse la acest moment constă în ţinuta de lupta în camuflaj Flora, introdusă în 1998. Modelul în trei culori are la bază un model precedent din 1990, 3-TsV, şi, în varianta standard, este potrivit în mod special pentru utilizarea în zone împadurite sau în care verdele este culoarea dominantă, similare zonei centrale a Rusiei. O serie de variaţii distincte în funcţie de combinaţiile de culori – C137, C 14, C-193 etc.– sunt disponibile comercial, ceea ce face ca acest tip de camuflaj sa fie foarte versatil şi în alte medii.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Camuflaj Flora Digital

În mai 2007, o versiune digitală ce are la baza paleta de culori Flora a fost prezentată împreună cu noile uniforme militare ruseşti. Modelul digital este unul în patru culori, cu cele trei culori a patternului clasic la care se adaugă pete negre sporadice. Există dovezi că acesta a intrat în utilizarea anumitor unităţi, la o sacră redusă totuşi datorită reticenţei cu care a fost primit şi discuţiilor aprinse în jurul lipsei acestuia de eficacitate comparativ cu alte tipuri de camuflaj. Acuzaţiile aduse noului model se concentrează în special pe faptul că dimensiunea estetică a modelului a primat în faţa utilităţii şi eficacităţii acestuia, fiind pusă la îndoială eficienţa sa pe distanţe medii şi mari ca şi pe timp de noapte, în special împotriva echipamentelor de vedere nocturnă .

Modelul Flora nu este însă singurul care poate fi utilizat în încercarea de a prezenta un echipament rusesc credibil. Vechiul model KLMK supranumit “solnechnyye zaychiki“ (iepuraşi de soare) sau “raze de soare” şi considerat a fi primul model de camuflaj computerizat este încă utilizat destul de des atât pentru antrenament, cât şi pentru misiuni de luptă datorită eficacitaţii şi a numărului ridicat de exemplare disponibile.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Membri ai Infanteriei Navale în costume de camuflaj KLMK

Având la bază două culori – o culoare deschisă, de obicei galben-auriu pe un fond verde- acest model a ramas în dotarea armatei ruse atât la nivelul trupelor regulate cât şi a unităţilor spetsnaz ale GRU (serviciul de informaţii al armatei) sau a celorlalte trupe speciale. KLMK este un costum de tip combinezon ce poate fi purtat peste îmbracaminte sau uniforma obişnuita, cu doua feţe. Reversul combinezonului prezintă aceeaşi coloristică peste care este imprimat un model în partaţele de culoare deschisă similar modelului “hound’s tooth”, ceea ce face ca utilizat astfel combinezonul sa poata fi purtat cu succes în medii aride-nisipoase sau în zone în care vegetaţia uscată predomină. Şi alte costume recente de camuflaj utilizează modelul raze de soare, fără însă a avea două feţe precum combinezonul KLMK. 

O variantă modernă a acestui model este cea cunoscută sub numele Berezka în varianta de costum din două piese (pantaloni + veston) destinat trupelor din subordinea MVD. Modelul mai nou diferă în ceea ce priveşte nuanţele utilizate, având pete verde-galbui pe fond kaki.

Oficializarea camuflajului Flora ca şi ţinută standard a armatei nu a însemnat însă o uniformizare generală a echipamentului. Datorita dimensiunilor armatei ruse şi deci a costurilor ridicate de reechipare, modele mai vechi de ţinute de camuflaj precum VSR pot fi întâlnite sporadic. Datând din 1988, deci practic un model sovietic, VSR este un model în trei culori, având la bază un fond verde cu pete maro şi verde-închis. Coloristica îl face astfel pretabil utilizării în mediu împădurit, eficacitatea acestuia fiind însa depaşită de catre modelele mai noi. LES (cunoscut şi ca woodland rusesc) este un alt model care s-a bucurat de o largă utilizare în cadrul spetsnaz GRU sau al trupelor din subordinea MVD. 

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Echipament de iarna în camuflaj VSR

Un alt tip de camuflaj extrem de popular este cel cu model Partizan. Camuflajul este unul în patru culori (maro închis, cenuşiu-negru şi un galben pal pe fond verde-oliv). Introdus în mod experimental de către grupul anti terorist ALFA (Spetsgruppa A) din cadrul FSB (fostul KGB) în perioada 2004, modelul s-a dovedit foarte eficient, fiind purtat nu numai de către aceştia ci devenind şi o alegere validă în cazul VDV sau al trupelor spetsnaz GRU. Asemănotor modelului german “frunză de stejar”, combinezonul are două feţe, reversul prezentând culori mai şterse ce pot fi folosite pentru camuflaj în zone mai aride sau toamna.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Costum de camuflaj Partizan

Modelul Tigr (sau variaţia acestuia cunoscuta sub numele Kamysh) este un alt model a carui utilizare se bucura de succes în randul trupelor speciale din cadrul MVD odată cu introducerea sa din 1995. Utilizat iniţial numai de către membrii Detaşamentului Special Vityaz, Tigr s-a extins la o serie de trupe din cadrul VV al MVD (Vnutrenniye Voiska Ministerstva Vnutrennikh Del), printre care şi Saturn. Modelul este unul în patru culori aşezate în dungi orizontale neuniforme (de unde şi numele) colorate în verde, negru, maro închis pe un fundal kaki-galbui şi este eficient într-un mediu cu vegetaţie bogată (padure, iarbă înaltă sau zonă de tufăriş). Dispunerea dungilor şi alternanţa de culori contribuie la o foarte buna mascare a conturului corpului uman în poziţie staţionară, neffind însă la fel de eficient în cazul mişcării în câmp deschis sau cu vizibilitate mare. Tigr are şi o variantă destinată mediului urban, cunoscută sub denumirea TEN şi bazat tot pe dispunerea aleatorie a unor dungi orizontale, de această dată în negru, albastru închis, albastru deschis – cenuşiu, toate pe un fond albastru pal.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Membru Vityaz purtand TIGR

Dintre tipurile de camoflaj puse la dispoziţia armatei ruse de către producătorii interni nu putea desigur lipsi unul a cărui eficacitate a fost dovedită în mod repetat în varianta sa originală, cea britanică, şi anume DPM. Un model asemănător este comercializat în Rusia sub numele de SMOG, în variante cu şi fără punctele ce maschează marginile dungilor de culoare din camuflaj. Ca şi orginalul, Smog est un camuflaj în patru culori, a cărui utilizare s-a extins în perioada de după 1991 între membrii trupelor din subordinea MVD.

În încercarea permanentă de a aduce noi şi noi îmbunătăţiri modelelor disponibile forţelor, companiile deja consacrate din Rusia oferă în continuare şi noi modele de camuflaj cu o eficienţă crescută. Deşi nu sunt oferite în mod direct de către autorităţi, aceste modele sunt destul de populare printre trupele de elită ale armatei ruse. Astfel, un obicei destul de raspândit este ca trupele spetsnaz din cadrul atât al forţelor armate cât şi din subordinea FSB sau MVD să testeze noi modele în mod frecvent.

Odată eficienţa acestora dovedită, unităţi individuale vor cumpăra respectivul model pentru membrii săi. Un astfel de model este cel cunoscut sub numele de Flecktar D, constituit din trei culori –verde smarald, galben pal şi negru- a căror dispunere aduce aminte de binecunoscutul model german. Datorită calităţilor sale, acesta a devenit o ţinută utilizată destul de des de către VDV sau trupele speciale. Contrapartea sa mult mai apropiată ca nuanţe de flecktar-ul original, cunoscut şi ca flecktar rusesc nu a cunoscut însă o apreciere la fel de mare, fiind utilizat de o parte a trupelor poliţiei economice.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Spetsnaz GRU în camuflaj Flecktar D

Un alt model nou în rândul camuflajelor ruseşti, Yeger, a fost observat pentru prima dată în timpul operaţiunilor din 2008 din Georgia şi Osetia. Aflat se pare în dotarea trupelor speciale ale FSB şi MVD, modelul a născut o serie de controverse datorită asemănării sale cu cel utilizat de către armata finlandeză (M/05). În ciuda asemănărilor evidente, se pot însa observa şi deosebiri mai ales în ceea ce priveşte dispunerea petelor de culoare şi nuanţele utilizate.

În sfârşit, cel mai nou model adoptat se pare ca urmare a testelor de către Spetsgruppa V (Vimpel) a FSB este cunoscut sub numele SURPAT şi este oferit de către o companie mai nouă pe piaţa produselor de echipament militar ruseşti (Survival Corps). Noul camuflaj digital a fost creat împreună cu trupe speciale ale forţelor armate ruse şi se doreşte a fi foarte eficient în orice tip de mediu, în acest sens fiind disponibil în variante adaptate pentru zona de munte, pădure, deşert precum şi pentru perioada de iarnă.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Camuflaj SURPAT (versiunea de munte) în timpul testelor

Rezultatele obţinute în teste au condus a adăugarea acestuia la cele utilizate în mod comun de către unităţi din cadrul FSB şi MVD.

Pentru perioadele de iarnă, hainele îmblănite sau jachetele de iarnă sunt utilizate cu suces şi sunt disponibile în majoritatea variantelor de camuflaj, iar pentru camufluflaj sunt utilizate costumele de tip combinezon Klyaksa de culoare albă cu pete negre.

În cazul ţinutei de luptă trebuie menţionat că datorită naturii lor, trupele spetsnaz din cadrul forţelor armate adoptă de obicei uniforma şi însemnele unităţilor pe lângă care sunt detaşate, echipamentul fiind în acest caz format din modelele considerate standard.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
membru Alfa purtand costum de camuflaj din generatia noua

Varietatea mare a modelelor de camuflaj precum şi croielile diferite (în funcţie de mediul de utilizare, operator, compania care le realizează ) conduc la o mare adaptabilitate a acestora la cerintele oricarui jucător de airsoft. Modelele prezentate aici nu sunt singurele disponibile, oferta fiind mult mai mare, însă sunt cele folosite în mod comun de catre fortele armate ruse şi care pot fi utilizate cu succes într-o gamă largă de medii de joc. Toate modelele prezentate sunt disponibile şi pot fi achiziţionate în aceeaşi versiune ca cea utilizată de membrii Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.

Armament

Motivul pentru care probabil aţi decis să vă orientaţi către un echipament rusesc este replica deţinută, cel mai probabil un AK. Armamentul aflat la dispoziţia armatei ruse este cu mult mai variat, în special însă când vine vorba de trupele cu destinaţie specială. În mod oficial, arma destinată înlocuirii venerabilului AK în dotarea armatei ruse este AN-94, o armă de nouă generaţie cu o precizie ridicată, ritm de tragere crescut şi recul redus. Din păcate, aceasta nu este disponibilă ca replică airsoft, iar ca armă reală a fost distribuită limitat şi la nivelul armatei ruse datorită costurilor precum şi catităţilor ridicate de modele ak existente încă.

La nivel de replici airsoft însă, oferta este destul de limitată, centrându-se pe variante ale deja legendarei AK47. Vom încerac să luăm fiecare model pe rînd discutând asupra nivelului de utilizare în acest moment la nivelul armatei ruse.

AK-47 – venerabila Avtomat Kalashnikova obraztsa 1947 goda, primul model din serie, în calibrul 7,62x39 nu mai este utilizată de către armata rusă, ca şi varianta cu pat rabatabil AKS-47. Calitatea unor replici de airsoft poate face însăca utilizarea ei în cadrul unui echipament rusesc să fie o opţiune viabilă, fără a afecta prea mult veridicitatea acestuia imaginii generale.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Armament din dotarea grupului Vityaz (imagini din timpul unor aplicatii)

AKM – varianta modernizată (după cum spune şi numele), cu acelaşi calibru 7,62x39, aduce o serie de îmbunătăţiri modelului iniţial precum şi o simplificare a procesului de producţie. Utilizată uneori de trupele spetsnaz (ca atare sau în varianta AKMS cu pat rabatabil) în special în mediu urban datorită forţei de penetrare crescute a glonţului de calibru 7,69 chair ţi în trecutul recent, AKM-ul tinde să fie înlocuit chiar şi în aceste situaţii de mai noile AK 103 respectiv varianta scurtă a acesteia, AK104 ce au început a fi fabricate în acelaşi calibru după 1990. Variantele de airsoft disponibile pot fi deci utilizate în mod special în cazul încercării de a replica anumite trupe cu destinaţie specială din cadrul forţelor armate.

AK-74 – variantă obţinută ca urmare a trecerii la glonţul de calibru 5,45x39. Cunoaste o largă răspândire în randul trupelor ruse, atât în varianta standard cât şi în cea AKS-74. Modelul scurt (AKS-74U) destinat echipajelor de pe tancuri sau aparate de zbor şi cunoscut în airsoft mai ales ca AK Beta Spetsnaz, desi încă utilizat, tinde sa fie privit cu prea puţină bunăvoinţă mai ales la nivelul trupelor speciale datorită zgomotului mare produs în medii închise şi a lipsei de acurateţe pe distaţe medii. Totuşi, pentru airsoft replica de acest tip poate fi folosită în special pentru crearea unui echipament rusesc pentru CQB, alături de modelul cu pat rabatabil AKS. Replicile după AK-74 pot fi utilizate în combinaţie cu orice tip de costum de camuflaj, cu menţiunea că în cazul în care se doreşte obţinerea imaginii unui membru al trupelor aeropurtate (VDV) modelul AKS este necesar.

AK-74M – este practic varianta cea mai răspândită, atăt în cadrul forţelor armate în general cât şi la nivelul trupelor speciale. Apărută ca o versiune îmbunătăţită a AK-74, este utilizată atât în versiunea standard cu foregrip şi pistol grip din lemn sau variantele mai noi cu pat, foregrip şi pistol grip din materiale sintetice. Seria 101-105 cuprinde cele mai noi variante construite şi utilizate mai ales de către forţele speciale şi ca produse de export. Modelele AK-74M (sau variantele din seria 100) pot fi utilizate pentru recreerea oricărui echipament al oricarei unităţi a forţelor armate ruse, cu menţiunea că varianta cu pat rabatabil va fi utilizată în mod necesar în cazul trupelor aeropurtate.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
AK 103

Pentru cei dintre noi care preferă rolul de lunetist, ca replici de airsoft exista copiile după binecunoscuta SVD (Snayperskaya Vintovka Dragunova). La momentul actual, SVD este utilizat pe scară largă în diferite versiuni – modelul clasic cu pat şi handguard de lemn, cel modernizat cu pat din material sintetic, modelul cu pat rabatabil (SVDS) destinat în special trupelor aeropurate cât şi o noua variantă, SVU (Snayperskaya Vintovka Ukorochennaya) de dimensiuni mult mai reduse datorită construcţiei bullpup. Toate aceste versiuni sunt disponibile şi ca replici airsoft, mai puţin modelul bullpup.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Snaiperskaya Vintovka Dragunova

Alături de SVD, o altă replică de airsoft ce poate fi utilizată în recreerea echipamentului unui militar rus este RPK. Desi utilizată în mod restrâns de către trupele ruse, acestea preferând utilizarea ca LMG a PKP Pecheneg, RPK-ul poate fi utilizat în airsoft pe post de support LMG fără a întâmpina limitările pe care arma reală le are.

În ceea ce priveşte arma secundară, oferta de replici airsoft după arme ruseşti la acest moment este extrem de redusă, cuprinzând replici spring nu prea reuşite după pistolul rusesc TOKAREV T33.

Lipsa unei arme secundare nu va reprezenta însă o problemă, în cazul armatei ruse pistolul constituind dotare standard doar în cazul trupelor speciale şi a ofiţerilor. Pentru cei care doresc însă să adauge un pistol la echipamentul deja format, pentru acele “o s**t situations”, există replici Walther PPK. Glockurile 17 şi 19 pot fi folosite de asemenea, în special în cazul recreerii imaginii trupelor speciale din subordinea FSB sau MVD, existând dovezi că acest tip de pistoale este utilizat ocazional de către aceste unităţi.

Indiferent că vă decideţi pentru o armă din seria AK a oricărui producător, că veţi decide cumpărarea unor pachete custom şi veţi transforma AK-ul în RPK sau SVD sau că vă veţi decide ca pronind de la un AK obişnuit să vă meşteriţi o puşcă cu lunetă a trupelor spetsnaz ASS VAL, posibilităţile de a vă crea un echipament rusesc sunt destul de multe. De menţionat rămâne un singur lucru: dacă ţineţi în mod deosebit la fidelitatea echipamentului comparat cu cel utilizat în mod comun, nu uitaţi că în cazul tupelor regulate utilizarea de accesorii tactice este destul de limitată, lucru care se aplică la un nivel mai redus în cazul trupelor speciale din subordinea MVD (precum Vityaz) şi aproape deloc în cazul trupelor speciale (în mod deosebit ALFA şi Vimpel) din subordinea FSB.

Veste tactice şi de asalt

Ca şi în cazul precedentelor elemente de echipament, oferta de veste tactice şi veste de asalt este şi ea variată, cuprinzând atât sisteme ALLICE cât şi MOLLE sau o îmbinare între acestea. Puteţi decide să vă achiziţionaţi harnaşamentul şi sa vă formaţi o vestă proprie adaugând buzunare şi saci de depozitare disponibili separat conform preferinţelor proprii sau puteţi decide să achiziţionaţi o vestă deja construită din variantele disponibile. În ceea ce priveşte trupele ruseşti, dotarea standard la momentul actual este cu veste de asalt din seria 6Sh-92 sau mai noi sau din seria cunoscuta sub numele de russian MOLLE (UMBTS) în diferite variante de camuflaj. De o apreciere deosebită se bucură sistemele de load-bearing SMERSH ale producătorului SPOSN, caracterizate printr-o modularitate ridicată şi o ofertă variată de elemente componente.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
6Sh-92

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Vestă tactică OMON a producătorului rus SPLAV

În cazul vestelor tactice, vestele produse de ANA sau SPLAV se recomandă în special atunci când se încearcă recreerea imaginii unei unităţi antitero din subordinea FSB sau MVD (ALFA, Vimpel, Vityaz etc.) mai ales pentru utilizarea în CQB.

În ceea ce priveşte vestele antiglonţ, soldaţii ruşi au ca dotare standard modelul 6b23, model ce însa a început să fie înlocuit cu Sistemul 6B33 MOLLE mai ales la nivelul trupelor speciale. Dotarea standard nu înseamnă însă ca la nivelul unor unităţi individuale operatorii nu vor face uz de alte modele sau de sisteme achizitionate direct de la producători. Headgear

Ca şi în privinţa celorlalte elemente de echipament, în cazul căştilor se remarcă o mare varietate de modele utilizate. Şi în acest caz, dotarea standard este cu căşti kevlar model 6B26, asta fară a însemna că modele precum B7-1, P7 sau Stsh-81 Sfera nu sunt încă folosite. Variantele aflate la îndemâna unui jucător de airsoft ce doreşte să îşi completeze echipamentul cu o astfel de cască fiind destul de numeroase fără ca alegerea să afecteze veridicitatea finală e echipamentului în ansamblu.

La nivelul trupelor speciale din cadrul FSB şi MVD, modelele cel mai des întâlnite sunt cele Maska3 (cu sau fără vizor) şi mai noile BZSh-1-2 cu microfon şi căşti încorporate. Toate modelele pot fi achiziţionate, preţurile variind în funcţie de sursă sau de model.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Cască militară 6B26

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Cască BZSH-1-2 din dotarea forţelor speciale ruse

O variantă des utilizată şi recomandabilă în cazul jocului de airsoft este utilizarea unor bandane (Kosynka), fie ele oliv sau cu model de camuflaj, precum şi a palariilor şi sepcilor de camuflaj.
În ceea ce priveşte beretele, acestea sunt codate coloristic după cum urmează:

  • berete albastre = VDV, spetsnaz GRU;
  • berete albastre “culoarea florii de porumb (albastu mai închis)” = trupele speciale din subordinea FSB, regimentul Prezidenţial, Trupele speciale ale Serviciului Federal de Protecţie (FSO);
  • berete verde deschis – trupele de grăniceri din subordinea FSB;
  • berete roşii – Trupele speciale din subordinea MVD;
  • berete negre – infanteria marină, OMON;
  • berete oranj – EMERCOM (trupele din subordinea Ministerului pentru Situaţii de urgenţă).

Menţionăm ca fapt divers că în cazul imitării echipamentului trupelor aeropurtate trebuie avut în vedere că beretele nu sunt purtate de către aceştia niciodată în misiune, nici macar în rucsac, ci sunt lasate la bază, purtarea lor în misiune fiind considerată aducătoare de ghinion.
Pentru perioada de iarnă, căciulile îmblănite ruseşti sunt folosite şi de către armata rusă. În variante în culori de camuflaj sau culori clasice, albe, cu blană artificială sau nu, Ushanka a devenit un simbol al armatei ruse. 

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Un candidat primeşte bereta roşie la sfarşitul perioadei de pregatire, devenind astfel membru al forţelor speciale ruse

Încălţăminte

Deşi încălţăminte militară standard este pusă ladispoziţia soldaţilor împreună cu restul echipamentului, o practică comună este ca aceştia sa îşi cumpere singuri sau ca unitatea (în special în cazul spetsnaz) să achiziţioneze încălţăminte comercială datorită calităţii mai ridicate a acesteia.

O particularitate deosebită a trupelor speciale ruse este preferinţa pentru încălţăminte sport în mediul urban datorită uşurinţei şi comodităţii acesteia în detrimentul mai incomodelor încălţări cu destinaţie militară. Unul dintre produsele care şi-au facut un renume din această particularitate sunt pantofii sport de tip Adidas Moskba utilizaţi în mod comun de către membri ai trupelor speciale mai ales din subordinea MVD, dar nu numai.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Unul din membrii Vityaz in Cecenia poarta pantofi sport.

Ţinând cont de condiţiile de joc în care au loc majoritatea jocurilor de airsoft, se recomanda unei perechi de încalţări comode cu sprijin sporit pentru glezne în vederea prevenirii unor accidente nedorite ce pot strica o zi frumoasa de joc. Alegerea este în acest caz în totalitate a dumneavoastră.

Altele

În ceea ce priveşte plăcuţele de identificare, soldaţii ruşi utilizează plăcuţe de identificare în genul celor americane, cu adnotările ВС РОССИИ (Russian Armed Forces) şi codul unic de identificare al soldatului sub aceasta.

O menţiune specială în ceea ce priveşte echipamentul rusesc o reprezintă tradiţionala telniashca (Тельняшка), camaşă de corp cu dungi utilizată de către armata rusă. Folosită iniţial numai de către membrii Marinei Ruse, aceasta a fost adoptată ca simbol al onoarei de către membrii VDV.

De-a lungul timpului, telniashca a devenit în Rusia sinonimă cu bărbăţia şi mândria militară, iar purtarea ei era considerată o onoare, modelul fiind în prezent des întâlnit chiar şi în îmbrăcămintea civilă. Din punct de vedere al utilităţii, telniashca militară este un foarte bun izolator termic constituind o barieră între corp şi mediul ambiant atât pe timp de iarnă cât şi pe timp de vară atunci când versiunea fara maneci (maiou) este preferată. Ca şi colorit, dungile de pe această cămaşă de corp reprezintă următoarele trupe:

  • albastru închis – marina militară şi infanteria navală;
  • verde deschis - grănicerii şi trupele aeropurtate ale KGB în ultimii ani ai URSS;
  • rosu maroniu – OMON şi trupele speciale din cadrul MVD;
  • albastru deschis – VDV şi spetsnaz.

airsoft, milsim, echipament rusesc, spetsnaz
Militari din cadrul VDV purtâd telniashka

Aşa cum am menţionat şi la început, aceste câteva date nu se doresc a fi o prezentare completă a ehipamentului rusesc, ci doar a celor mai comune elemente de echipament folosite de către armata rusă.

Multe alte lucruri ar putea fi adăugate, de la tipuri de croieli pentru fiecare uniformă la tipuri de material, însă acestea sunt date pe care le puteţi obţine mai târziu, de îndată ce vă decideţi în linii mari care vă sunt preferinţele şi ce anume veţi dori să adăugaţi la echipamentul de joc.

Experienţa a dovedit că echipamentul rusesc este eficace în medii variate şi condiţii vitrege şi cu o durată de viaţă lungă. Totodată, prin designul lejer, echipamentul rusesc este foarte comod si foarte uşor de purtat, adaptabil la condiţii diverse de joc şi cu un grad mare de rezistenţă la uzură.

Cateva magazine pe internet de unde puteti achizitiona replici dupa echipamentul prezentat:

În încercarea de a vă orienta în alegerea acestuia, sperăm că aceste date vă sunt de folos.

Всем привет!

airsoft, milsim, larp Pentru a te asigura ca nu vei pierde nici un numar din 6mm te invitam sa te abonezi aici .:
airsoft, milsim, larp airsoft, milsim, larp

print page

 

Copyright © 2009 - 6mm. Toate drepturile sunt rezervate

 
6 mm, airsoft, competitie, sport, milsim, tacsim, review, evaluare, bb  
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
 
publicitate, magazin, airsoft
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
spacer
spacer
spacer
Deja Vu
designed by
+ parteneri
+
 
magazinpacpac, ghost gear, airsoft, magazin
parteneri parteneri
 
+ +
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
6mm - Prima Publicatie de Airsoft, Milsim & LARPdin Romania I Copyright © 2009 / 2012 - 6mm. Toate drepturile sunt rezervate