6mm pe google plus

6mm pe facebook

spacer

 

 

 

 

6mm 6mm
 
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
publicatie de airsoft + milsim + larp
airsoft
  - replici airsoft
  - mine, grenade, lansatoare
  - consumabile
  - accesorii replici
  - piese de schimb
  - dispozitive optice
  - echipament tactic
  - protectii
  - echipament comunicatie
  - atelier
  - tactica & strategie
  - comunitatea airsoft
  - evenimente airsoft
  - galerie foto-video
6mm, airsoft, milsim

 

p u b l i c i t a t e +

6mm, airsoft, milsim Consumabile 6mm, airsoft, milsim
6mm - Airsoft and Milsim 6mm - Airsoft and Milsim

Comparatie: Surse Alternative pentru Gazul Airsoft

material realizat de
Radu G. - Nashu

Titlul si tema acestui articol sunt inspirate de un topic deschis pe ASR care poate fi citit aici .:

Topicul acopera frumos subiectul, iar eu ca inginer chimist in cautarea primului pistol de airsoft am decis sa-mi aduc contributia personala (strict teoretica) la subiect.

Cateva consideratii initiale: companiile producatoare nu au nici un interes sa-ti dea direct compozitia chimica (China atat asteapta), iar un produs de top care contine mai multe substante, ca de exemplu gazul cu lubrifiant este rezultatul multor ani de cercetare si bani investiti, si chiar isi merita pretul. Chestia cu green, yellow, red, pink, black gas este marketing si nu-ti da o indicatie clara despre compozitie.

Exemplu: Red Gas 2000 Single Can HFC 22

Red gas pe site, green gas pe eticheta produsului si freon R-22 in interior.

Asta nu inseamna ca pentru omul inventiv si cu buget limitat nu sunt solutii.

Mic glosar pentru termenii din articol:

 1. Temperatura de fierbere: Temperatura la care compusul respectiv se transforma din lichid in vapori – conteaza in alegerea gazului in functie de anotimp, se masoara in grade Celsius
 2. Presiunea critica: Presiunea pe care o formeaza vaporii deasupra lichidului (de obicei se da la zero grade Celsius), se masoara in bari, important de stiut pentru a nu distruge replica.
 3. Entalpia de vaporizare: Cantitatea de energie absorbita de un mol de substanta pentru a trece din stare lichida in stare gazoasa. Se masoara in kilojouli/mol. Importanta pentru a afla de ce unele gaze se racesc asa de tare incat nu mai vaporizeaza.

Dupa cateva zile de cautari pe net am ajuns sa cred ca in pistolul de airsoft pot exista la un moment dat unul sau mai multi dintre compusii (lista partiala):

 • Dioxid de carbon, CO 2 , etc. Rar folosit, replici special construite, nu are alternativa asa ca o discutie pe marginea propietatilor nu are sens. Presiune critica mare 70,4 bari.
 • Ulei siliconic, polidimetilsiloxan, (C 2 H 6 OSi) n unde n=numar de molecule din lant care poate fi de la 100 la 10000, marimea moleculei fiind direct proportionala cu vascozitatea. Complet netoxic (se foloseste in industria alimentara ca aditiv E900) are multe intrebuintari, de la cosmetica la medicamente, sau (la inceputuri) ca implant in chirurgia estetica. Nu ataca cauciucul din hop-up (spre deosebire de uleiurile minerale ce au compusi petrolieri) si este un compus esential in intretinerea oricarei replici de airsoft.

Detalii aici .: sau aici .:

Se poate inlocui cu succes cu ulei siliconic de sters bordul masinii sau pantofii, spray siliconic, sau ulei siliconic de amortizoare etc. - este acelasi compus chimic (atentie totusi la ceilalti aditivi din produsele comerciale).

 • HCFC-22, R-22, CHClF 2 , clorodiflorometan. Folosit initial ca alternativa la freonii care daunau stratului de ozon, a primit calificativul de green gas, dar in lumina noilor evolutii ecologiste nu mai este acceptat si va fi scos din fabricatie din 2010 si interzis din 2020. Inlocuitori –propanul si alti refrigeranti. Alternativa – propanul, Propietati:
 1. Temperatura de fierbere: - 40,7 oC (joasa – bun iarna)
 2. Presiunea critica: 49,8 bari (mare – replica cu slide metalic rezistent)
 3. Entalpia: 20,2 KJ/mol (medie)

Produs comercial : Bestek Green Gas 1000 mL HFC 22

 • R134a, C 2 H 2 F 4 , 1,1,1,2 tetrafluoroetan, unul din refrigerentii folositi la aerul conditionat al masinilor, se gaseste din abundenta, este ieftin in cantitati mari, dar va fi si acesta scos treptat din vietile noastre. NU este inflamabil. Se gaseste la comerciantii de gaze tehnice.
 1. Temperatuta de fierbere: -26,3 o C (nu e bun iarna)
 2. Presiunea critica: 40,6 bari (mica – replica cu slide de ABS)

Produs comercial: Abbey Predator Gun Gas 134a

Alterativa (de viitor): amestec propan – butan.

 • Propan, R-290, C 3 H 8 . Usor de obtinut, ieftin, netoxic pentru oameni, foarte inflamabil, combustibil in cadrul binecunoscutului GPL auto sau celui de butelie, si ca agent de propulsie in aproape toate spray-urile (cele pe care scrie inflamabil). Viitorul in airsoft.
 1. Temperatura de fierbere: - 42 o C (joasa – bun iarna)
 2. Presiunea critica: 42,5 bari (mare – replica cu slide metalic rezistent)
 3. Entalpia: 18-19 KJ/mol (mica – nu raceste replica in mod semnificativ)

Amestecuri propan butan: Abbey Predator Ultra Gas

 • Butan, R-600, C 4 H 10 . (isobutan R-600a) Se gaseste in special in gazul de bricheta, se foloseste masiv in tarile calde. Propietati similare cu ale propanului, cu care se foloseste in amestec. Nu se poate folosi singur deoarece:
 1. Temperatura de fierbere: - 0,5 o C (ridicata – nu vaporizeaza iarna)
 2. Presiunea critica: 38 bari (cea mai mica din lista)
 3. Entalpia: 21-22 KJ/mol (cea mai mare din lista – raceste rapid replica si implicit lichidul pana la punctul de fierbere – motiv pentru care apare gheata)

Produs comercial: Green Gas  

CH 2 FCF 3 CH 3 - ? O aberatie din punct de vedere chimic, este ori un propan fluorurat (1,2,2,-trifluoropropan, CH 2 FCF 2 CH 3 ) ori un amestec de 2-3 refrigeranti bazati pe freon. O lista lunga avem aici .:

Cert este ca chinezul care a facut eticheta nu a dat pe la ora de chimie. Dar i-a pus sloganul „green gas”. Compozitie chimica necunoscuta. Recomand curiosilor o cromatografie gaz la Instututul de Chimie Organica.

Concluzii:

Toti refrigerantii racesc (acesta este rolul lor). Amestecurile propan butan vor fi viitorul deoarece freonii vor fi incet dar sigur interzisi (desi se gasesc portite). Procentul de propan creste spre varful listei de gaze airsoft (red sau power gas) si scade spre gazele „green”.

In toate gazurile Begadi (light, medium, power – fost yellow) este folosit un amestec propan-butan intr-un procent ce variaza intre 25% si 100 % - nu se specifica clar. Propanul (asa cum este folosit comercial in USA) nu este propan 100% ci un amestec cu butan si izobutan.

Se poate folosi R134a tehnic, dar completat cu ulei siliconic.

Se poate folosi GPL cu urmatoarele precizari:

 • folositi doar GPL auto de iarna (are mai mult propan)
 • cel auto sau din butelii contine mercaptani, corozivi si toxici, necesita mai multa intretinere a replicii (puteti testa corozivitatea pe o lama de cupru)
 • fiind un produs petrolier contine impuritati neprietenoase cu garniturile de cauciuc

Gazul airsoft este mai scump (pe merit) deoarece:

 • are lubrifiant inclus (unele)
 • multa cercetare, teste, replici distruse, analize multe si scumpe, omologari etc
 • gazele componente sunt purificate la un nivel superior.

N-am sa fac consideratii despre FPS, folosirea sau nu a unuia sau altuia dintre tipurile de gaze intr-o replica sau alta, scopul acestui material fiind doar de a mai lumina un pic hatisul gazului airsoft din punct de vedere al compozitiei. Ideea de baza este ca se poate obtine o reducere de costuri daca se alege cu atentie alternativa, desi eu personal as alege produsul comercial testat si garantat, mai ales pentru replicile scumpe.

Bibliografie

 1. www.wikipedia.org
 2. http://webbook.nist.gov/chemistry/ - (cea mai mare baza de date publica din chimie, multumita guvernului american si National Institute of Standards and Technology)
 3. http://www.silicones.eu/ - (site al CES organizatie europeana non-profit, umbrela sub care se aduna producatorii de produse siliconice)
airsoft, milsim, larp Pentru a te asigura ca nu vei pierde nici un numar din 6mm te invitam sa te abonezi aici .:
airsoft, milsim, larp airsoft, milsim, larp

print page

 

Copyright © 2009 - 6mm. Toate drepturile sunt rezervate

 
6 mm, airsoft, competitie, sport, milsim, tacsim, review, evaluare, bb  
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
 
publicitate, magazin, airsoft
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
spacer
spacer
spacer
Deja Vu
designed by
+ parteneri
+
 
magazinpacpac, ghost gear, airsoft, magazin
parteneri parteneri
 
+ +
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
6mm - Prima Publicatie de Airsoft, Milsim & LARPdin Romania I Copyright © 2009 / 2012 - 6mm. Toate drepturile sunt rezervate