6mm pe google plus

6mm pe facebook

spacer

 

 

 

 

6mm 6mm
 
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
publicatie de airsoft + milsim + larp
airsoft
  - replici airsoft
  - mine, grenade, lansatoare
  - consumabile
  - accesorii replici
  - piese de schimb
  - dispozitive optice
  - echipament tactic
  - protectii
  - echipament comunicatie
  - atelier
  - tactica & strategie
  - comunitatea airsoft
  - evenimente airsoft
  - galerie foto-video
6mm, airsoft, milsim

 

p u b l i c i t a t e +

6mm, airsoft, milsim Comunitatea Airsoft 6mm, airsoft, milsim
6mm - Airsoft and Milsim 6mm - Airsoft and Milsim

Tirul Airsoft

material realizat de
Radu G. - Nashu

Cum si de ce?

Subiectul acestui articol a luat nastere în timp ce navigam în largul internetului si am descoperit Federatia internationala de tir airsoft. Dupa care, dintr-un link în altul, am dat si de cea americana precum si cea din Hong Kong (cea mai veche – din 1996).

Pentru amuzament iata si un filmulet sugestiv (va rog sa observasi expresia de satisfactie de pe fetele concurentilor):

 

Este vorba de tir viteza contra unor tinte de inox (poppers – pocnitori) de la distanta de 5 metri, folosindu-se doar pistoale cu recul pe gaz, dar despre asta mai încolo.

Federatia internationala si regulile ei

Scopul declarat al acesteia este „de a promova tirul viteza airsoft si de a permite competitorilor sa foloseasca aceleasi reguli la nivel mondial”.

Sap mai adânc în site si aflu tipurile de competitii:

 • Pin shooting – tirul unde tintele sunt popicele
 • Practical shooting – tirul practic unde concurentii au de negociat un traseu contra cronometru
 • Steel plate shooting – tirul în care se trage în 5 tinte din placi metalice

Si acum sa le luam pe rând:

1. Pin shooting - tintele sunt niste popice de plastic de 50 de grame (similare cu cele pentru copii):

Iata si un posibil aranjament (cu pereti contra vântului):

Se trage de la 5 m distanta, contra cronometru, poti sa ai maxim 8 bile în încarcator, dar po?i reîncarca (aceasta fiind una din variante – sunt mai multe în regulile de pe site). La start, arma se tine la 45 grade spre pamânt pe o sina fixata la 91 cm de sol, se trage dupa semnalul sonor pâna la doborârea ultimei popice (contra cronometru) sau se joaca câte doi în sistem eliminator.

2. Practical shooting – tirul practic airsoft (bazat pe tirul cu arme reale)

Acesta masoara abilitatea competitorilor de a trage rapid si precis cu un pistol. Concurentii se deplaseaza pe un traseu prestabilit, negociaza obstacole, alearga, reîncarca în viteza (speed reload) si îsi conduc armele prin mai multe trasee pe cât de repede pot, si bineînteles doboara tinte. Sistemul de punctaj masoara puncte pe secunda, apoi raporteaza scorul la numarul de focuri trase. Daca ratezi o tinta, sau tragi imprecis, puncte sunt scazute, scazând scorul în puncte pe secunda. Totul se desfasoara sub atenta supraveghere a unui arbitru.

Tinta clasica de hârtie are trei zone de scor: A - 5pct, D – 4 pct si C – 2 pct, si arata astfel:

Tinta are 4mm de jur împrejur de zona fara punctaj. Daca lovesti linia dintre zone se considera atinsa zona cu punctaj superior.

Un alt tip de tinta este popper-ul (pocnitoare? – acelea din inox din clipul introductiv care scot un sunet ascutit la lovire):

Popper-ul trebuie calibrat astfel încât sa cada la un foc tras în zona rotunda, marcata cu gri. Focul va fi executat cu un pistol din lista aprobata, de la cea mai mare distanta din traseul respectiv fata de popper. Scorul este de 5 puncte pentru fiecare popper doborât.

Un 3-lea tip de tinta folosit în tirul practic airsoft este placa metalica:

Acestea sunt din otel gros, fac un sunet înfundat la lovire, si trebuie fixate astfel încât sa se rastoarne la lovire. Placile sunt cotate cu 5 puncte iar la finalul parcursului trebuie lovita o placa finala (stop plate), care de obicei contine si un întrerupator pentru cronometru.

Se pleaca pe traseu cu pistolul în holster, si cu mâinile sus în pozitia de „ma predau”. Designul traseului este lasat la imaginatia organizatorilor.

Si ca sa nu mai lungim vorba, iata si un miniclip sugestiv (pe principiul o imagine face cât o mie de cuvinte – a se observa masurile de protectie a spectatorilor si faptul ca arbitrul parcurge traseul împreuna cu concurentul):

 

Clasele de arme permise

Se pot folosi doar pistoale pe gaz, cu recul, si numai semi-auto. Nu sunt permise BB de metal, iar pentru competitiile în aer liber se folosesc doar BB biodegradabile.

În tirul airsoft sunt 4 categorii de arme (Speed Shooting Divisions):

 1. Categoria deschisa (Open Division). Se folosesc orice tipuri de pistoale, cu recul, pe gaz. Dispozitivele optice si electronice de ochire sunt pemise. Lungimea maxima a încarcatorului 170 mm.
 2. Categoria standard (Standard Division). Fara dispozitive optice sau electronice de ochire. Dimensiuni maxime 250mm X 160mm X 45 mm.
 3. Categoria productie (Production Division). Numai arme stock, fara absolut nici o modificare. Primii trei clasati pot fi rugati de comisie sa-si dezansambleze replicile pentru verificare. Iata si lista armelor si producatorilor acceptati:


 4. Categoria 1911 încarcator simplu (Single stack 1911 Division). Maxim 15 BB în încarcator. Replica trebuie sa fie disponibila pe piata si sa aiba la baza originalul 1911. Dimensiuni maxime 225mm X 145mm X 45mm.

Cele „10 porunci” ale Tirului Airsoft

 1. Arma este întotdeauna încarcata.
 2. Niciodata nu îndrepta arma spre o persoana sau animal.
 3. Niciodata nu purta arma încarcata decât daca esti în fata liniei de tragere, în concurs si gata de tragere.
 4. Întotdeauna transporta arma în geanta sau toc in interiorul poligonului. Niciodata nu flutura sau atinge arma în afara zonelor autorizate.
 5. Încarca-ti arma numai când esti instructat s-o faci, de catre oficialul poligonului (RO – Range Officer).
 6. Ochelarii de protectie se vor purta obligatoriu în interiorul zonei de tragere.
 7. Camuflajul, echipament paramilitar sau de politie , sau tricouri cu sloganuri sau imagini ofensatoare NU SUNT PERMISE.
 8. Accesul în poligon este INTERZIS personelor aflate sub influenta bauturilor alcoolice sau drogurilor.
 9. Urmeaza întocmai TOATE comenzile oficialului poligonului (RO – Range Officer).
 10. Comportamentul neautorizat va fi premiat cu descalificarea din concurs si pierderea tuturor drepturilor.

Mai exista reguli pentru pozitia tocului, meciuri prin corespondenta (Postal Match, Special Poastal Match, pentru crearea de trasee, etc – va invit sa le descoperiti la adresa federatiei internationale de la începutul articolului (regulamentele si alte materiale, tipuri de tinte, sunt în format PDF si sunt puse gratis la dispozitie).

Iata si câteva produse comerciale:

În concluzie

Personal, mi se pare o latura interesanta si relaxanta a airsoftului, pe care, hai sa fim sinceri, cu totii am practicat-o într-un fel sau altul în ziua de joc, în curtea din spate sau pe holul cel mai lung din apartament.

Gânditi-va la o zi normala de airsoft. Te întâlnesti cu prietenii, te urzici/zgârii/uzi/prafuiesti etc si poate ai fost „luat” mai mereu, si n-ai apucat sa termini BB-urile din încarcatoare. Ai mai goli 2-3 încarcatoare (fara sa tragi în stâlpi, cutii de table sau PET-uri). Analogie. Încearca sa musti din ceva (comestibil) si sa stai 10 secunde fara sa mesteci. Vei afla ca trebuie un efort de vointa (considerabil daca ti-e foame) sa rezisti. Omul este de asemenea pradatorul suprem de pe planeta. Pune-i o arma în mâna si va vrea s-o foloseasca.

Ei bine tocmai aici intervine tirul (viteza) airsoft. Te întâlnesti dupa serviciu/cursuri cu prietenii la unul dintre ei (care are o camera mare sau curte), sau la o locatie închiriata pentru o zi, îmbracati relaxat în haine civile, cu pistolul în rucsac, îti descarci adrenalina 2-3 ore si îti vezi linistit de restul serii. La fel, pentru jocurile de weekend, se poate organiza o sesiune înainte sau dupa joc (aici trebuind incluse mult mai multe categorii de arme si distante).

Acest material se vrea o încercare timida de a descrie un amplu fenomen mondial (astept corecturile de rigoare din partea specialistilor în tir), îmi doresc sa porneasca o dezbatere la nivelul comunitatii de airsoft din Romania, si poate cine stie, chiar crearea unei federatii autohtone.

airsoft, milsim, larp Pentru a te asigura ca nu vei pierde nici un numar din 6mm te invitam sa te abonezi aici .:
airsoft, milsim, larp airsoft, milsim, larp

print page

 

Copyright © 2009 - 6mm. Toate drepturile sunt rezervate

 
6 mm, airsoft, competitie, sport, milsim, tacsim, review, evaluare, bb  
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
 
publicitate, magazin, airsoft
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
spacer
spacer
spacer
Deja Vu
designed by
+ parteneri
+
 
magazinpacpac, ghost gear, airsoft, magazin
parteneri parteneri
 
+ +
6mm, airsoft, milsim 6mm, airsoft, milsim
6mm - Prima Publicatie de Airsoft, Milsim & LARPdin Romania I Copyright © 2009 / 2012 - 6mm. Toate drepturile sunt rezervate